Konkurrens i Sverige ger drivkraft och gynnar kunderna

Sedan Riksdagen öppnade lokal flygtrafiktjänst för konkurrens 2010 har ett framgångsrikt effektiviseringsarbete pågått i Sverige. Det har bidragit till att Sveriges en-routeavgift kunde sänkas för fjärde året i rad den 1 januari 2016. Avgiften för att flyga i svenskt luftrum sänktes då med 4,6 procent.

–  Historiskt sett har det aldrig tidigare skett prissänkningar mot brukarna i luftrummet. Det blev istället verklighet när politikerna i landet bestämde sig för att öppna en del av marknaden (flygtrafiktjänst på de regionala och privata flygplatserna). När ACR började konkurrera om flygledningen så har branschen tvingats till effektiviseringar och då inte endast på de konkurrensutsatta delarna. Idag driver vi flygtrafiktjänst på 14 flygplatser från Gällivare i norr till Ängelholm i söder, säger Wilhelm Wohlfahrt, vd ACR

– Om Sveriges politiker och sittande regering bestämmer sig för att öppna för konkurrens på Swedavias flygplatser så kan staten räkna hem besparingar om ca 100 miljoner årligen. Konkurrens ger drivkraft i ekonomin och är bra för samhällsutvecklingen, säger Wohlfahrt.

 
NyhetLars Rodvaldr