Avinor blir kvar på Torp

Sandefjord flygplats (Torp) meddelade den 23 september att Avinor kvarstår som leverantör av flygtrafik- och CNS-tjänster.

Enligt flygplatsledningen var det fem företag som kvalificerade sig för ett deltagande i upphandlingen.

Avinor vinner på lägsta pris (70%) och högsta leveranssäkerhet (30%).

När Sandefjord flygplats initierade upphandlingen så var det inte klart politiskt om Avinor skulle tillåtas delta. Politiker och Samferdseldepartementet såg risker i att Avinor skulle tvingas sänka sina priser så mycket att det skickar fel signaler till marknaden och att det sker underprissättning av tidigare monopolist. Lärdomen från svenska upphandlingar låg också till grund att det fanns risker i att Avinor skulle vilseleda övriga intressenter vid utbytet av viktig information om verksamheten.

Enligt Avinors pressmeddelande så har företaget på några månader lyckats ställa om sin verksamhet för att möta tuff konkurrens.

” – I tillegg til vårt omfattede arbeid med modernisering, er det ingen tvil om at konkurransen har skjerpet oss. Vi har funnet gode løsninger for å kutte kostnader og effektivisere virksomheten. Det har vært krevende, og både ansatte og deres foreninger i Avinor Flysikring har bidratt til at vi nå har vunnet denne kontrakten, sier administrerende direktør i Avinor Flysikring, Anders Kirsebom.”

I slutet augusti månad lade Avinor lägligt ner sitt krav och domstolsärende mot Sandefjord Flygplats på dryga 15 miljoner norska kronor.

De norska flygplatserna har nu skapat sig ett riktigt bra förhandlingsläge för att uppnå ca 30 % lägre kostnader för framtida flygtrafiktjänster. Även Sandefjord flygplats och Samferdseldepartementet bör ifrågasätta det statliga bolaget Avinors tidigare års prissättning av flygtrafiktjänster.

Sandefjord flygplats är en stor vinnare efter att de av norska staten fick ett godkännande att upphandla tjänsterna i konkurrens. Kostnaderna för flygtrafiktjänster mot flygplatser visar sig även i Norge vara rejält tilltagna när priserna av nuvarande leverantör kan dumpas över en natt vid konkurrensupphandling.

Enligt Torp Sandefjord flygplats verkställande direktör är besparingen betydande och viktig för flygplatsens ekonomiska utveckling.

“- Vi er svært tilfreds med utfallet av denne prosessen. Interessen fra europeiske selskap har vært større enn forventet. Det er helt avgjørende for flyplassens videre utvikling at vi har fått til en reell konkurranse om levering av disse tjenestene som har medført en betydelig reduksjon i prisen, sier Gisle Skansen, administrerende direktør ved TORP Sandefjord Lufthavn.”

Genom att upphandla flygtrafik- och CNS-tjänster så minskar Torp sina kostnader från och med årsskiftet med ca 11 miljoner norska per år. Det nya kontraktet med Avinor löper på 5 år plus möjlig förlängning om 3 år. Dvs ca 90 miljoner norska kronor blir besparingen då Torp utmanat tidigare monopol. Intressant är också att Avinor som leverantör på Torp idag och tidigare år kan sänka sina kostnader med ca 30-35% jämfört med dagens pris för liknande leverans. Nya prisnivåer sätts nu för flygtrafiktjänsten i Norge. Gynnar på sikt framförallt flygplatser, flygbolag och flygpassagerare, säger Arne Stokke, ACR NO.

 
NyhetLars Rodvaldr